De dag van de palliatieve zorg

Op woensdag 10 oktober 2018 was het de internationale dag van de palliatieve zorg (IDPZ). Samen met verschillende organisaties uit de omgeving heeft Standby thuiszorg voor het 6e jaar op rij een mooie avond georganiseerd in het teken van palliatieve thuiszorg. De werkgroep die deze avond heeft georganiseerd bestond uit Stichting Nabij, Contour de Twern, Vivent, Stichting Woon Wijs, Zorggroep Elde en natuurlijk Standby thuiszorg zelf.

De avond waarop de dag van de palliatieve zorg voorop stond, was gericht op het thema: “Mag ik ook gewoon doodgaan?”. Sander de Hosson was de spreker van deze avond en vertelde onder andere over zijn boek ‘Slotcouplet’. Sander is zelf longarts in Assen en gespecialiseerd in palliatieve zorg. Hij vertelt niet vertelt niet alleen vanuit zichzelf als arts, maar nog meer als mede-betrokkene bij een palliatieve situatie.

“Ergens tussen het medische geweld dat men vooruitgang noemt, zwerft de mens op zoek naar kwaliteit”

Het verhaal wat Sander vertelde was erg mooi en heeft verschillende mensen uit het publiek geraakt. De zal was goed vol met meer dan 300 mensen uit Boxtel en omgeving. Het publiek was een mix van mantelzorgers en professionals met als doel te luisteren naar de ervaringen van anderen en verdieping te zoeken.

Een van de dingen die Sander vertelde in zijn verhaal was dat het erg belangrijk is mensen voor te bereiden op wat de dood nu precies is. Wat gaat er allemaal gebeuren en hoe kun je hier als familie en als zorgverlener het beste op reageren. Een van de meest belangrijkste dingen om te onthouden is eigenlijk dat je er als zorgverlener vooral gewoon moet zijn. Je moet er zijn voor de cliënt en ook zeker voor de familie.

Tussen de verhalen door en als afsluiten van de avond speelde Harry Hendriks verschillende nummers. Dit was een mooie aanvulling op de avond om de woorden van Sander de Hosson mee in te laten werken.

Via deze weg willen we nogmaals graag iedereen bedanken voor deze mooie avond. Volgend jaar is de dag van de palliatieve thuiszorg op 9 oktober. We hopen volgend jaar nog meer mensen te zien en weer een mooie spreker te kunnen vinden om ons allemaal te inspireren.

placeholder_200x200