De mantelzorgmakelaar in opkomst

Het beroep mantelzorgmakelaar is een opkomend beroep. Een paar jaar terug bestond het beroep nog niet, maar intussen komen er steeds meer mantelzorgmakelaars bij.  Met Standby thuiszorg hebben wij ook steeds meer te maken met mantelzorgmakelaars. Zij helpen bijvoorbeeld mantelzorgers met het zoeken van een partij die de mantelzorg kan aanvullen of overnemen. Maar wat is een mantelzorger nu en wat is hun rol? Dat kun je lezen in dit artikel.

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Het beroep mantelzorgmakelaar is ontstaan omdat er steeds meer druk komt te staan op de schouders van mantelzorgers. Het is niet voor niets dat je steeds vaker hoort dat mantelzorgers overbelast zijn of dat ze in een burn-out terecht komen. Naast hun werk en huishouden nemen ze ook de zorg van iemand in hun omgeving op zich. Dit is vaak erg zwaar.

Mantelzorgmakelaars worden over het algemeen pas laat gevonden door de mantelzorgers. Over het algemeen heeft een mantelzorger zelf al verschillende kanalen geprobeerd om zelf de last van het zorgen te verminderen. Helaas is hier dan niets uit gekomen. Een mantelzorgmakelaar is dan vaak een laatste uitwijkmiddel. Een mantelzorger ziet het beroep mantelzorgmakelaar daarom ook echt van grote meerwaarde, omdat ze zelf niet meer weten hoe ze nu verder moeten.

Wat is de rol van een mantelzorgmakelaar?

Monique van Loon (mantelzorgmakelaar) verwoord dit mooi in de uitzending van Nieuwsuur: “Een mantelzorgmakelaar is iemand de mantelzorger, en daarmee ook de zorgvrager, de weg wijst in het doolhof van het zorgland.” De rol van een mantelzorgmakelaar is dus bijvoorbeeld het regelen van (aanvullende) financiering voor ondersteuning van de mantelzorg en het koppelen aan organisaties die met deze financiering ondersteuning kunnen bieden.

Nieuwsuur over mantelzorgmakelaars

Op vrijdag 8 februari heeft Nieuwsuur een uitzending gedaan met daarin onder andere het onderwerp mantelzorgmakelaars. Wil je dit terugkijken? Dat kan via deze link over de opkomst van mantelzorgmakelaars. Dit onderwerp in de uitzending start rond de 26ste minuut van de aflevering en duurt totaal iets meer dan 10 minuten.

placeholder_200x200