De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Bij deze vorm van dementie krijgt men moeite met gesprekken volgen, dingen onthouden en beslissingen nemen.

Symptomen van Alzheimer

Per vorm van dementie kunnen de symptomen van de ziekte anders zijn. De symptomen die vaak voorkomen bij Alzheimer zijn:

  • Problemen bij het onthouden van nieuwe informatie
  • Het kwijtraken van herinneringen die lang in het geheugen zitten
  • Het vergeten van de dag, de tijd of de maand
  • Problemen met het herkennen van geluiden en voorwerpen
  • Problemen met het beoordelen en inschatten van bepaalde situaties

Oorzaak van Alzheimer

Het is nog niet bekend waardoor Alzheimer wordt veroorzaakt. Wanneer iemand lijdt aan de ziekte van Alzheimer is er een probleem in de hersenen waardoor bepaalde hersencellen afgebroken worden die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het geheugen. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de oorzaak van de ziekte van Alzheimer, maar wetenschappers zijn er nog niet achter wat de precieze oorzaak is. Hierdoor is er ook nog geen geneesmiddel gevonden voor deze ziekte. Wanneer u meer informatie wilt lezen over Alzheimer, kunt u een kijkje nemen op de website van Alzheimer Nederland.

Verloop van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer bestaat uit verschillende fases. De ziekte valt te onderscheiden in 3 verschillende fasen, namelijk de vroege fase, de middenfase en de late fase. In de vroege fase is er sprake van kleine veranderingen in het gedrag Vaak vergeet iemand in de vroege fase dingen of heeft deze persoon moeite met zijn of haar aandacht bij een gesprek te houden. In de middenfase verergeren deze symptomen. Iemand in de middenfase heeft meer behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld bij eten en aankleden. Ook verergert de vergeetachtigheid. In de late fase is er veel hulp nodig. Iemand in de late fase van Alzheimer zoekt veel ondersteuning en is erg afhankelijk van de hulp van anderen. Het geheugenverlies is heel groot en vaak is er ook sprake van frustratie.

Wat te doen bij Alzheimer

Wanneer iemand lijdt aan Alzheimer is er vaak hulp nodig. De mate hiervan is afhankelijk van de fase waarin hij of zij zich bevindt. Standby thuiszorg biedt verschillende mogelijkheden om iemand met de diagnose Alzheimer zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Meer informatie hierover kunt u hier lezen of u kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen via info@standbythuiszorg.nl of +31 (0)411 – 688 399.

placeholder_200x200