Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie die vaak voorkomt bij mensen met een jongere leeftijd (tussen de 40 en 60 jaar). De motoriek en het praten wordt lastiger.

Symptomen van FTD

In het begin heeft iemand met frontotemporale dementie vooral last van veranderingen in het gedrag en de persoonlijkheid. In een later stadium van deze ziekte ontstaan vaak ook problemen met de taalvaardigheid van iemand. De symptomen die vaak voorkomen bij iemand met FTD zijn:

  • Minder presteren op bijvoorbeeld het werk
  • Dwangmatig gedrag
  • Kinderlijk gedrag
  • Problemen met het organiseren en plannen van activiteiten
  • Vandering in smaak
  • Afname van taalinzicht
  • Langzaam praten

Oorzaak van FTD

Er valt voor FTD geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Wel is het in ongeveer 40% van de gevallen erfelijk en heeft dus iemand uit de familie ooit eerder FTD gehad. Net als bij de andere vormen van dementie wordt er veel onderzoek gedaan.

Verloop van FTD

Er valt geen duidelijk verloop van FTD te voorspellen. Deze ziekte kan in 3 verschillende vormen optreden en kan daardoor erg verschillend verlopen. Afhankelijk van het gebied in de hersenen dat wordt aangetast heeft iemand last van een gedragsvariant, een taalvariant of een bewegingsvariant. De gemiddelde levensverwachting van iemand met deze diagnose is 6 tot 8 jaar.

Hulp bij Frontotemporale dementie

Naarmate de symptomen verergeren heeft iemand met deze ziekte steeds meer behoefte aan hulp en ondersteuning. Dit kan gedaan worden door middel van bijvoorbeeld thuiszorg, waardoor iemand zo lang mogelijk in zijn of haar eigen omgeving kan blijven. Bij Standby thuiszorg helpen wij u hierbij. Meer informatie hierover kunt u hier vinden of u kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via info@standbythuiszorg.nl of +31 (0)411 – 688 399.

placeholder_200x200