Lewy body dementie

Wanneer iemand lijdt aan van Lewy-body dementie kan deze persoon verschijnselen van Parkinson vertonen. Denk hierbij aan trillende lichaamsdelen, stijfheid en een andere manier van lopen. Het verloop van deze ziekte is erg snel waardoor iemand met deze vorm van dementie in korte tijd enorm kan veranderen.

Symptomen van Lewy-body dementie

De meest voorkomende symptomen van Lewy-body dementie zijn:

  • Dagelijks verschil in het cognitief vermogen van iemand
  • Problemen met het onthouden van dingen
  • Problemen met concentreren
  • Vaak last van stijve spieren
  • Hallucinaties en illusies

Oorzaak van Lewy-body dementie

Bij Lewy-body dementie zitten er kleine ‘Lewy bodies’ in de zenuwcellen van de hersenen. Wetenschappers denken dat deze ontstaan wanneer een hersencel gevaar loopt, zoals bijvoorbeeld wanneer er een giftige stof aanwezig is. Deze vorm van dementie is over het algemeen niet erfelijk.

Verloop van Lewy-body dementie

Lewy-body dementie is moeilijk te herkennen. In het begin zijn er vooral kleine veranderingen zichtbaar zoals moeite met concentreren en het uitvoeren van bepaalde taken. Naarmate de ziekte zich vordert worden de fysieke klachten van de ziekte erger. Zo worden de spieren erg stijf en kan iemand last hebben van trillingen. Later zal er ook een verdragsverandering optreden. De persoonlijkheid van iemand die lijdt aan deze vorm van dementie kan totaal veranderen. Aan het einde van de ziekte verliest iemand zijn of haar oriëntatie op de wereld.

Zorg bij Lewy-body dementie

Lewy-body dementie is een snelle ziekte waarbij iemand erg snel achteruit kan gaan. Goede zorg is daarom erg belangrijk. Bij Standby thuiszorg kunnen wij zorg bieden voor iemand met deze diagnose en zorgen dat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Bekijk hier de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact met ons op via info@standbythuiszorg.nl of +31 (0)411 – 688 399.

placeholder_200x200