Onderzoek verpleegzorg aan huis

Onderzoek

Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat ouderen die de keuze maken om thuis te blijven wonen en gebruik maken van verpleging aan huis gemiddeld langer blijven leven dan personen die verhuizen naar een verpleeghuis. Op 25 juni 2021 heeft Trouw een artikel gepubliceerd over het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij hebben in samenwerking met zorgorganisaties Fundis en MeanderGroep gedurende vier jaar onderzoek uitgevoerd onder 2100 ouderen.


Wat is het verschil tussen thuiszorg en verpleegzorg aan huis?

Er is een duidelijk verschil tussen verpleging aan huis en thuiszorg. Ouderen met verpleging aan huis hebben een slechtere gezondheid dan personen die thuiszorg ontvangen. Deze verpleging aan huis wordt mogelijk gemaakt doordat verpleegkundigen vaak meerdere keren per dag bij een persoon langskomen en de complexere zorg verrichten. De overige zorg wordt afgevangen door mantelzorgers.

Gedurende het onderzoek koos 70 procent van de ouderen ervoor om te verhuizen naar een verpleeghuis, de rest koos voor verpleegzorg aan huis. De groep die de keuze maakte voor zorg aan huis leefde gemiddeld één jaar langer dan de andere groep. Binnen het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen verschillende zorgindicaties. Zo viel het o.a. op dat zo'n 50 procent van ouderen met een indicatie voor beschermd wonen, met intensieve dementiezorg niet tot hun 90e verjaardag leefde in een verpleeghuis. Dit in tegenstelling tot ouderen die zorg aan huis kregen, van deze groep was 50 procent nog in leven na hun 96e verjaardag.

Wat kan deze verschillen in sterftekans verklaren?

Deze verschillen moeten nog wel verder onderzocht worden volgens Jack Jansen, bestuursvoorzitter van MeanderGroep. Een voorlopige theorie is dat een verhuizing naar een instelling vaak zorgt voor een enorme ontregeling en ouderen uit hun sociale context trekt. Vooral bij mensen met dementie zorgt deze stap voor een snellere achteruitgang.

Maar ook binnen de groep met verpleging aan huis zijn grote verschillen in gezondheidsniveau. Dat is ook de kritiek die Pieter Bakx, gezondheidseconoom aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, op het onderzoek leverde. Hij vindt het “nogal wiedes” dat personen die kiezen voor zorg aan huis gemiddeld in een betere gezondheid verkeren dan ouderen die kiezen voor een verpleeghuis, waardoor ze een lagere sterftekans hebben.

Verandering bij zorginstellingen?

Verder onderzoek zal nodig zijn om harde conclusies te trekken. Wel hoopt Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de VU en een van de auteurs van het onderzoek, dat zorginstellingen meer gaan kijken naar mogelijkheden die mensen hebben om thuis te blijven wonen en niet alleen maar streven naar meer bedden in een instelling.

Heeft u behoefte aan zorg aan huis, of wilt u meer weten over de mogelijkheden die u hierin heeft? Neem contact met ons op via 088-0180200 of via onderstaand formulier.

Het volledige artikel kunt u hier teruglezen

Langdurige thuiszorg
Telefoon Roze

Thuiszorg nodig?

Bel ons gerust op 088 - 018 02 00 of laat uw gegevens achter zodat wij u terug kunnen bellen om de mogelijkheden van thuiszorg te bespreken.

Laat u terug bellen