Vasculaire dementie

Vasculaire dementie (VaD) is een vorm van dementie die vaak voorkomt. Mensen met deze diagnose hebben moeite met denken, spreken en concentreren. Daarnaast hebben ze vaak last van hart- en vaatziekten.

Symptomen van vasculaire dementie

Door deze vorm van dementie worden bepaalde functies van de hersenen aangetast. Dit kan gevolgen hebben op iemands functioneren. Per persoon kunnen er verschillende beperkingen optreden. Dit is afhankelijk van het hersengebied dat wordt aangetast. Symptomen die vaak voorkomen bij iemand met VaD zijn:

  • Problemen met praten
  • Krachtverlies of verlamming aan één van de twee zijdes van het lichaam
  • Problemen met de zintuigen
  • Uitval van motorische functies

Oorzaak van vasculaire dementie

Vasculaire dementie ontstaat vaak omdat iemand lijdt aan een hart- of vaatziekte. Denk hierbij aan suikerziekte of een hartritmestoornis, maar ook aan bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk. Echter zijn er ook gevallen aan te wijzen dat mensen VaD hebben gekregen, zonder ooit eerder problemen te hebben gehad.

Verloop van vasculaire dementie

VaD valt op te delen in 3 verschillende fases. In de eerste fase kan het zijn dat symptomen niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Dit is afhankelijk van welk gebied er wordt aangetast en wat de mate hiervan is. In de tweede fase kan iemand plotseling achteruit gaan. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een beroerte. In de late fase is iemand zich vaak erg bewust van de ziekte. Dit kan bijvoorbeeld een depressie tot gevolg hebben. Echter tast dit vaak niet de persoonlijkheid aan van deze persoon. Er valt geen uitspraak te doen over de levensverwachting van iemand met VaD.

Wat te doen bij de diagnose VaD

Het is erg lastig in te schatten wat u moet doen wanneer iemand in uw omgeving deze diagnose heeft gekregen. Wij van Standby thuiszorg kunnen u helpen een plan op te stellen om zorg te kunnen leveren aan uw naasten. Op deze manier kan iemand, ook met de diagnose vasculaire dementie, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Meer informatie hierover kunt u hier vinden of door vrijblijvend contact met ons op te nemen via info@standbythuiszorg.nl of via +31 (0)411 – 688 399.

placeholder_200x200