Verjaardag Florence Nightingale

Ter herinnering aan de geboortedag van Florence Nightingale (12 mei 1820) wordt vrijdag de ’Dag van de verpleging’ gevierd.

Een dag met extra aandacht voor alle mensen die met hart en ziel dagelijks zorg bieden aan de duizenden patiënten in ziekenhuizen, verzorgingshuizen of bij particulieren.

Florence Nightingale (1820-1910) staat symbool voor het beroep van verpleegkundige en wordt ook wel aangeduid als de 'dame met de lamp'. Tijdens de Krimoorlog (1853-1856) deed ze, met in haar hand een lantaarn, nachtelijke rondes langs gewonden en patiënten. Ze verzorgde veel arme zieken en verzamelde ook veel kennis over allerhande verwondingen en ziektes.

Een andere opvallende verpleegkundige in die Krimoorlog was overigens Mary Seacole, een verpleegster uit Jamaica. Ook wel aangeduid als "de vergeten Florence". Diverse bronnen beweren dat de relatie tussen Mary Seacole en Florence Nightingale op rivaliteit berustte en dat om die reden Mary meer op de achtergrond geraakt is. Feit is wel dat zij zeer veel kennis over cholera en gele koorts had en dat zij veel patiënten (vooral soldaten) gered heeft door haar zorg en kennis.

Veel meer informatie over Florence Nightingale is o.a. te vinden via de website van het speciale instituut: www.fni.nl.

Bron: Gooi en Eemlander