Verschillende fase van dementie

Dementie is er in veel verschillende vormen te vinden. Daarnaast is natuurlijk ieder mens anders. Toch kan er gezegd worden dat er verschillende fases in dementie naar voren komen. Hieronder een beschrijving van de fases van de meest voorkomende vorm van dementie, Alzheimer.

Vroege fase

De vroege fase van dementie is te herkennen aan vergeetachtigheid. Iemand met een vroege fase van Alzheimer vergeet vaak recente gebeurtenissen, herhaalt veel dingen en verliest vaak de draad in zijn of haar verhaal. Belangrijk is dat je iemand in de vroege fase zelfstandig laat zijn, zodat hij of zij nog steeds de kans krijgt om voor zichzelf te zorgen.

Middenfase

Iemand in de middenfase heeft steeds meer hulp nodig. De persoon is in de war over de dagen en de tijden en raakt de weg kwijt of gaat weglopen. Vaak is iemand in deze fase erg verstoord en komen waanbeelden en hallucinaties omhoog.

Late fase

Wanneer iemand in de late fase terecht komt, is deze echt afhankelijk van hulp. Iemand krijgt moeite met kauwen en slikken en kan incontinent worden. Ook komen emoties als verdriet, boosheid en woede vaak omhoog en kan er sprake zijn van spraakverlies.

placeholder_200x200