Wat is dementie en wat moet u doen?

Dementie is een heftige en veelvoorkomend ziektebeeld bij cliënten van Standby thuiszorg. Het is fijn als bij verergering van dit ziektebeeld iemand thuis en dicht bij de familie kan blijven. Maar wat is dementie nu eigenlijk en wat kun je verwachten als iemand in uw omgeving deze diagnose krijgt? Je leest meer informatie hierover in dit artikel

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende ziektes. Voorbeelden van vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie en FTD. Wanneer iemand lijdt aan een vorm van dementie hebben de hersenen problemen met het verwerken van informatie. Er ontstaan beschadigingen in de hersenen waardoor ze niet meer optimaal kunnen functioneren en daardoor treden onder andere geheugenproblemen en problemen met de dagelijkse handelingen op. Gemiddeld heeft 1 op de 5 mensen last van dementie. Bij vrouwen is dit zelfs 1 op de 3. In Nederland zijn er ongeveer 270.000 mensen die last hebben van dementie. Hieronder vindt u een overzicht van alle verschillende soorten dementie en kunt u meer informatie krijgen per ziektebeeld.

 

Wat gebeurt er als u lijdt aan dementie?

Wanneer u lijdt aan dementie raken de hersenen beschadigd. De zenuwcellen of de verbindingen hiertussen gaan kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet meer optimaal functioneren. Welke cellen er afbreken, hangt af van de vorm van dementie die u heeft. Zo kunnen bijvoorbeeld de emoties aangetast worden, maar ook het geheugen. Iemand die dementie heeft, overlijdt vaak aan de gevolgen hiervan. Denk hierbij aan een ziekte of infectie zoals een longontsteking. Gemiddeld is de levensverwachting van iemand met dementie 8 jaar vanaf het moment dat de diagnose is gesteld.

 

Fases van dementie

Dementie kent verschillende fases. Afhankelijk van de vorm van de dementie zijn er verschillende fases die iemand met dementie doorloopt. Over het algemeen zijn de fases van dementie in drieën te delen, namelijk de vroege fase, de midden fase en de late fase. Over het verloop van deze verschillende fase kunt u meer lezen in dit artikel.

 

Symptomen van dementie

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij of zij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn of haar eigen leven. Hij of zij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

 

Thuiszorg bij dementie

Wanneer iemand in uw omgeving de diagnose dementie heeft, is dit vaak een heftige periode. U wilt deze persoon graag zo dicht mogelijk bij u houden en genieten van de momenten die er nog zijn. Thuiszorg bij dementie maakt het mogelijk om u naaste zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen en dicht bij u te houden. Lees hier meer over de mogelijkheden van thuiszorg bij dementie.

 

Wilt u kijken wat de mogelijkheden zijn voor thuiszorg bij dementie voor uw naaste? Doe dan een aanvraag voor thuiszorg bij dementie. Wij nemen binnen 1 werkdag telefonisch contact met u op en bekijken zo samen de verschillende mogelijkheden.

THUISZORG AANVRAGEN

placeholder_200x200