Wereld Parkinson Dag: 11 april 2019

Tijdens de Wereld Parkinson Dag wordt er extra aandacht besteed aan de ziekte van Parkinson. Dit wordt jaarlijks gedaan om de verjaardag van James Parkinson, namelijk 11 april. Wat is Parkinson en waarom deze speciale dag? Je leest het in dit artikel.

Wat is de ziekte van Parkinson?

Parkinson is een hersenaandoening die ervoor zorgt dat kleine groepen hersencellen beschadigen en in sommige gevallen zelfs kunnen afsterven. Het deel van de hersenen dat wordt aangetast door de ziekte van Parkinson is het deel van de hersenen dat de lichaamsbewegingen controleert en stabiel houdt. Parkinson wordt ook gekenmerkt door onder andere trillen, stijve ledematen en moeilijk praten. Ruim 55.000 mensen in Nederland hebben de diagnose Parkinson.

Waar komt de benaming van de ziekte vandaan?

Wellicht kun je het al uit de introductie van dit artikel halen, maar de ziekte van Parkinson is vernoemd naar James Parkinson. James Parkinson was een arts en hij was de eerste dokter die de verschijnselen van Parkinson beschreef als een ziektebeeld. Om deze reden is het ziektebeeld naar hem vernoemd.

Wat staat er te gebeuren op de Wereld Parkinson Dag?

Op 11 april wordt er jaarlijks wereldwijd aandacht besteed aan de ziekte van Parkinson. Dit wordt gedaan op hele simpele manieren bijvoorbeeld door als families extra langs te gaan bij een naasten met Parkinson. Daarnaast wordt er ook extra gedoneerd op deze dag naar onderzoek om meer grip op deze ziekte te kunnen krijgen. Heeft u iemand in uw omgeving met Parkinson? Dan kun u onder andere op de website van het Parkinson Fonds andere mensen in uw situatie vinden of de situatie van uw naaste.

Thuiszorg bij Parkinson

Parkinson kan voor ernstige beperkingen zorgen in het dagelijks leven. Daarom is goed georganiseerde zorg erg belangrijk. Ook is het belangrijk dat iemand met Parkinson zoveel mogelijk ontspant. Extra stress van bijvoorbeeld verhuizen kan leiden tot verergering van de symptomen. Een van de mogelijkheden van zorg bij Parkinson is thuiszorg. In het geval van Standby thuiszorg kunnen zorgverleners van 2 tot 24 uur per dag bij u thuis aanwezig zijn om u te ondersteunen.

Lees meer over thuiszorg bij Parkinson >

placeholder_200x200